Pogoji uporabe

Pogoji uporabe

To obvestilo je namenjeno Vam. Določa pogoje uporabe za vse spletne strani na naslovu http://www.rppp.si (v nadaljevanju: spletno mesto).

1. Namen spletnega mesta

Spletno mesto je namenjeno izključno informiranju. Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji o.p., d.o.o. si skrbno prizadeva, da so obvestila na spletnem mestu resnična, ažurna in kakovostna. Za morebitne jezikovne napake ali pomanjkljivost ažuriranja podatkov ne odgovarjamo.

2. Avtorske pravice

Razmnoževanje dela ali celotne vsebine spletnega mesta na kakršenkoli način je prepovedano, razen če gre izključno za zasebno rabo. Preslikava ali posredovanje dela ali celotne vsebine spletnega mesta tretji osebi ni dovoljeno. To spletno mesto je izključna last Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji o.p., d.o.o.

3. Zaščita zasebnosti

Spletno mesto, za svoje nemoteno delovanje uporabljajo t. i. piškotke (cookies). To so datoteke, ki se odlagajo na napravi uporabnika, s katero ta dostopa do spletnega portala. Z njimi se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Kaj piškotki počnejo?

Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev, kot so shranjevanje potrdila o registraciji, uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče meriti obiskanosti spletnih strani. Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi njih hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora in ponudbe ter njihove primerjave,
  • na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene,
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter nenehno izboljšavo spletnih strani,
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja …).


Kako upravljati piškotke?

Uporabnik v vsakem času ohranja popoln nadzor nad piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Vi torej odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na svoji napravi. Nastavitve zanje lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku:

Piškotki torej niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z zakonodajo (ZEKom-1) nastajajo spremembe pri obveščanju oz. soglašanju obiskovalcev z njihovo uporabo. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Odločitev je vaša, vendar imajo piškotki svoj namen

Na portalu uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov. Pri tem opozarjamo, da njihova izključitev lahko privede do težav s stranjo, pretiranega oglaševanja (ni namreč mogoče uveljaviti t. i. omejitve števila prikazov posameznega oglasa) in drugih težav.

Če boste soglasje za piškotke dali, pa si boste kasneje premislili, boste morali ponastaviti svojo odločitev tako, da boste piškotke izbrisali (navodila, kako to storiti za vaš brskalnik, so objavljena na povezavi na tej strani zgoraj). Po izbrisu boste ponovno dobili obvestilo, ali želite piškotke. Na portalu v članke občasno vpenjamo (angl. embed) tudi vsebine s tujih strani. To se po navadi stori s tehnologijo iframe, kar pomeni, da uporabniku s tehničnega vidika serviramo vsebine tretjih strani, skupaj z njihovimi piškotki. V zgornji tabeli smo že upoštevali nekaj tovrstnih primerov – npr. vpenjanje videoposnetkov YouTuba, ki vključujejo lastne oglasne sisteme in s tem gledalcem nastavljajo lastne piškotke.

Prav tako vam bodo družbena omrežja Facebook, Google-+ in Twitter piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih uporabniki teh omrežij sprejeli ob registraciji.

GoogleAnalytics

Anonimno zbiramo podatke o uporabi spletišča za izboljšavo uporabniške izkušnje.Storitev Google Analytics nastavi naslednje piškotke:

Ime piškotka: _ga
Domena: google.com/analytics
Opis: To naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta.
Podjetje: Google
Trajanje: 2 years

Ime piškotka: _gat
Domena: google.com/analytics
Opis: Piškotek se uporablja za omejevanje pogostosti zadetkov.
Podjetje: Google
Trajanje: 10 minut

Družbena omrežja:

Ime piškotka: PREF, use_hitbox, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, SSID, SID, SAPISID, login_info, HSID, APISID, ACTIVITY, 46ldx.resume
Domain (if applicable): youtube.com
Opis: video vsebine YouTube
Podjetje: You Tube
Trajanje: trajanje seje, dve leti

Ime piškotka: datr, c_user, cms, fr, lu, s, xs, p, presence, act, x_src, sub, _e-0brc-0
Domena: facebook.com
Opis: Facebook vsebine
Podjetje: Facebook
Trajanje: trajanje seje, dve leti

Ime piškotka: twll, twid, secure_session, remember_checked_on, guest_id, _twitter-sess, original_referer, lang, auth_token
Domena: twitter.com
Opis: Twitter vsebine
Podjetje: Twitter
Trajanje: trajanje seje, dve leti

Ime piškotka: khcookie, SSID, SID, SAPISID, PREF, OTZ, OGP, NID, LSOSID, LSID, HSID, gmail_rtt, GAPS, GALX, BEAT, ACCOUNT_CHOOSER
Domena: plus.google.com
Opis: vsebine Google+
Podjetje: Google+
Trajanje: en mesec, dve leti

4. Sprememba pogojev

Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji o.p., d.o.o. si pridržuje pravico, da kadarkoli spremeni pogoje uporabe brez kakršnihkoli dodatnih obveznosti. Veljavnost sprememb se začne z njihovo objavo.

5. Pristojnost in uporaba prava

Za presojo vprašanj, ki izvirajo iz ali so povezana z uporabo tega spletnega mesta, je izključno pristojno sodišče v Ljubljani, uporablja pa se izključno slovensko pravo.

6. Soglasje

Z vstopom na to spletno mesto soglašate, da ste s temi pogoji uporabe seznanjeni ter da se z njimi strinjate.

 

Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji o.p., d.o.o., vpisana v sodni register Okrožnega sodišca v Ljubljani, osnovni kapital: 10.416,67 EUR, davcna št.: SI86830708, maticna št.: 1362917000, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, Slovenija.